Groenbeheer (artikel 12 BBV, 1d)
Groen draagt bij aan de kwaliteit van leven en aan klimaatadaptatie. In de Agenda groen voor de stad (RIS294705) staat het kader voor het groenbeleid van de gemeente. In 2020 is de nota Stadsnatuur in de raad vastgesteld (RIS305825). In deze nota wordt ingegaan op de ambities vanuit de Agenda Groen voor de stad. Het gaat om verbetering van biodiversiteit in de hele stad.
Uit de beschikbare middelen voor beheren en onderhouden van het openbaar groen in de stad voert de gemeente het volgende uit:
Stadsbomen
Bomen zorgen voor leefkwaliteit in de stad. We hebben het doel vastgesteld om 5% meer kroonoppervlak te realiseren in de periode tot en met 2030 om zo de leefkwaliteit in de stad te verhogen. Daarvoor zijn verschillende acties uitgevoerd.
Een van de acties om tot ‘meer blad voor de stad’ te komen is het aanplanten van extra bomen. Met de inzet van onder andere het incidentele budget voor extra groen is het doel van 150 extra bomen ruimschoots behaald. Om te weten waar bomen geplant kunnen worden zijn kansenstudies uitgevoerd. Dit is gedaan voor Transvaal, Stationsbuurt, Rivierenbuurt en Scheveningen. Met de concrete locaties uit deze studies zijn in 2022 ruim 150 extra stadsbomen direct in deze wijken aangeplant. Ook in andere delen van de stad zijn via vergroeningsprojecten extra bomen geplant. Dit is onder andere gebeurd aan de Hondiusstraat, Waldorpstraat en Vermuydenpark.
Meer kroonoppervlak krijgen we ook door het verbeteren van groeiplaatsen van bestaande bomen. Werk-met-werkkansen worden hiervoor benut. Zo zijn ruim 100 bomen aan de Vaillantlaan voorzien van extra voeding. Ook aan de Meppelweg, Wolweversgaarde, Monstersestraat, Spui en Schalk Burgerstraat zijn groeiplaatsen verbeterd.
Ons doel ‘meer blad voor de stad’ is in 2022 door inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen omarmd. Zij hielpen mee met het vergroten van het kroonoppervlak in onze stad door een boom aan te planten. De actie bomenvoordenhaag was een groot succes met het uitdelen van circa 1.500 bomen (1.000 was het doel) en krijgt in 2023 een vervolg.
Elk jaar vallen stadsbomen uit door ziekten, plagen, storm en ouderdom. Met name de drie stormen aan het begin van het jaar hebben hun tol geëist. Dit jaar ging het om bijna 1.350 bomen. Binnen de beschikbare middelen konden ter vervanging dit jaar circa 1.100 stadsbomen herplant worden. Ondanks dat er dit jaar iets meer bomen verwijderd moesten worden dan dat er geplant konden worden, schommelt de lange termijn werkvoorraad (zie uitleg in de Nota Stadsbomen (RIS307827)) nog steeds rond de 1.000 stuks.
De derde tranche van het populierenvervangingsproject is in 2022 opgestart. De populieren zijn onderzocht op hun takbreukgevoeligheid. Over de aanpak is uitgebreid gecommuniceerd; zie o.a. de commissiebrief RIS312239. Er zijn circa 400 risicovolle bomen verwijderd. Voor deze bomen worden in 2023 nieuwe bomen aangeplant. De vervanging van populieren langs de Rijswijkse Waterweg schuift door naar 2023 in verband met de afhandeling van een bezwaar op de kapvergunning.
Het aantal geregistreerde stadsbomen is dit jaar gestegen naar 123.000 stuks. Een stijging van ongeveer 2.000 bomen door de eerdergenoemde vergroeningsprojecten maar ook door de oplevering van een aantal grotere projecten zoals de Rotterdamsebaan, het Molenvlietpark, de heemtuin in Leidschenveen-Ypenburg en bomen in Vroondaal. In 2022 hebben we een eerste kroonoppervlaktemeting uitgevoerd. De manier van meten en de resultaten worden nu geanalyseerd en delen we in 2023 via de Haagse Groenmonitor.
Aziatische duizendknopen
De Aziatische Duizendknopen zijn onder andere in de grote groengebieden Westduinpark, Clingendael en Scheveningse bosjes aangepakt. Hierbij is gekozen voor een gecombineerde methodiek van uitgraven, uittrekken, saneren en het monitoren van de ingrepen.
Grote groengebieden
De participatie voor de Nota Zuiderpark is afgerond en de nota kan in 2023 worden vastgesteld.
Als uitwerking van het plan van aanpak Visie denktank Scheveningse Bosjes en Westbroekpark inclusief waterpartij (RIS 299399) zijn de projecten Beheerplan & Gebiedssignatuur en paden uitvoeringsgereed gemaakt. Op basis van het beheerplan is in de winterperiode voor het eerst gedund. Het definitieve ontwerp voor verbetering van de paden en het meubilair is klaar.
In het Westduinpark en Wapendal zijn de eerste borden van een nieuwe uniforme ‘bordenfamilie’ geplaatst. Naast de proef bij het Savornin Lohmanpad staan nu bij alle entrees van het natuurgebied borden met huisregels. Het doel is om in de groengebieden een duidelijke en uniforme uitstraling te realiseren.
Voor Wapendal is een plan voor een kwaliteitsimpuls gemaakt. Dit plan wordt onderdeel van het nieuwe Natura2000-Beheerplan voor Westduinpark en Wapendal van de Provincie Zuid-Holland. Hiermee is een gezamenlijk vergunningstraject en cofinanciering mogelijk.
Stadsnatuur
In 2022 is verder gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit en functionaliteit van de ecologische verbindingszones om zo de robuustheid ervan te vergroten.
De volgende acties zijn ondernomen om de stadsnatuur te verbeteren:
· Uitkrabben/afplaggen van natuurvriendelijke oevers in de Schenkzone, Loosduinsezone en Groene Assen Zuidwestzone om rietdominantie tegen te gaan;
· Voor de Laakzone en het Rode Kruisplantsoen is het maaibeheer aangepast naar ecologisch/gefaseerd maaibeheer;
· Herinrichtingsmaatregelen op diverse locaties in de Laakzone, zoals de aanplant van inheems struikgewas, het inzaaien van inheemse bloemenmengsels en de aanleg van bijenhellingen;
· Voor de Loosduinsezone en de Schenkzone zijn beheerplannen in de afrondingsfase;
· Het verwijderen van dominant braamstruweel in de Loosduinsezone;
· Het onderhoud en herstel van de ondergrondse faunapassages voor kleine (zoog)dieren;
· De aanleg/het vergroten van bloemenweides aan de Cremerweg en Plesmanweg;
· Voor de monitoring van onze stadsnatuur is een concept-monitoringsplan gereed.
Uitvoeringsbudget groenbeheer | Begroting 2022 | Realisatie 2022 |
---|---|---|
Uitvoeringsbudget programma 9 Buitenruimte | 9.095 | 10.691 |
Uitvoeringsbudget programma 14 - Stadsdelen, Integratie en Dienstverlening | 18.218 | 17.945 |
Totaal | 27.313 | 28.636 |