Huisvesting vluchtelingen
De gemeente heeft in 2022 ruim 1200 Oekraïense ontheemden ondergebracht sinds het begin van de oorlog in februari 2022. De taakstelling voor Den Haag voor de gemeentelijke opvang bedraagt momenteel 1.000 Oekraïense ontheemden met een aanvullende inspanningsverplichting van 500. Begin 2022 is vanuit de gemeentelijke crisisorganisatie in een korte tijd fysieke opvang geregeld door contracten aan te gaan met de Haagse hotels.
Tegelijkertijd is het traject ingezet van het vinden, transformeren en beheren van nieuwe opvanglocaties om aan de vraag te kunnen voldoen zodat de reserveringen in de hotels deels weer konden worden afgebouwd. De gemeente heeft sinds maart 2022 de ontheemden op 16 verschillende locaties door de stad weten te plaatsen. Daarnaast werden verschillende locaties uitgebreid om aan de vraag te kunnen voldoen. Naast de overname van verschillende locaties die aanvankelijk door de corporaties werden ingezet. Waar voor de korte termijn (half jaar of langer) locaties konden worden benut om zo snel mogelijk aan het opvangvraagstuk te kunnen voldoen, worden nu grotere locaties voor de langere termijn gezocht. Locaties komen deels uit leegstaand vastgoed van de gemeente, en zijn deels gehuurd en deels in bruikleen verkregen. De complexen zijn in een fors tempo verbouwd, waarbij onder andere installaties zijn aangepakt, kamers gecreëerd en sanitair en keukenvoorzieningen zijn aangebracht. Daarna zijn ze in beheer genomen waarbij het sociale beheer grotendeels werd geoutsourcet aan onder andere het Leger des Heils en Socius.
Locaties die in 2022 zijn gerealiseerd zijn onder andere: het Shell hotel Carel van Bylandtlaan 123 (Shell, 138 bedden), voormalige Koninklijk Conservatorium Juliana van Stolberglaan 1 (eigendom gemeente, 270 bedden), Klooster Treublaan 2 (De Geste groep, 86 bedden), het Gulden Huis Steenhouwersgaarde 1 (Florence, 270 bedden), De Schildershoek Jacob Catsstraat 325 (HWW, 234 bedden), Empire Keizerstraat 27 (070Vastgoed, 20 bedden).
Grote complexen die worden voorbereid om de mutaties op te vangen om aan de groeiende vraag te voldoen zijn onder andere de huidige ANWB-locatie aan de Wassenaarseweg (ANWB, samen met gemeente Wassenaar 270 bedden), het voormalige HCO Zandvoortselaan (eigendom gemeente, 90 bedden) en voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Vorm groep, 300 bedden).
Naast de Oekraïense opvang is er gezocht met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers naar opvangplekken voor asielzoekers en de instroom uit de particuliere opvang en de Statushouders. Tussen december 2022 en mei 2023 zijn 175 plekken gereserveerd voor uitstroom uit de Particuliere Opvang Oekrainers, verdeeld over 6 locaties. Op dit moment wordt een plan uitgewerkt hoe de gasthuishoudens beter te ondersteunen en ook om eerder te kunnen anticiperen wanneer men in het gasthuishouden tegen grenzen aanloopt.
De bekostigingsregeling opvang Oekraïners is basis voor de financiering ervan. De transitiekosten (investeringen) worden gefinancierd door van het ministerie van V&J. De beheerskosten - inclusief apparaat en technisch- en sociaalbeheer en leefgeld - worden ook betaald door het Rijk (normbedrag per persoon per dag).