Jaarverslag

Sport

Wat hebben we gedaan?

Beleidsverantwoording per activiteit

(incl. toevoegingen en onttrekkingen, bedragen x € 1.000)

Begroting

Rekening 2022

Resultaat

Activiteiten in 2022

saldo 2022

Lasten

Baten

Saldo

2022

Sportbeleid en activering

18.196

N

19.056

3.045

16.011

N

2.185

V

Sport- en spelaccommodaties

31.714

N

50.994

16.778

34.216

N

2.502

N

Totaal

49.910

N

70.051

19.823

50.228

N

318

N

 Sportbeleid en -activering

Go Go Den Haag
In 2022 hebben we Go Go Den Haag gecontinueerd. Go Go Den Haag is de paraplu waaronder alle
activiteiten vallen die betrekking hebben op de opstart en doorstart van de Haagse sport na corona.
De coronacrisis heeft een enorme impact op de Haagse sport- en beweeginfrastructuur en het beweeggedrag van Haagse inwoners gehad. Het afgelopen jaar is er veel inzet gepleegd om activiteiten te organiseren om samen te bewegen en sport te beleven. Er zijn zo’n 170 Go Go Den Haag strippenkaarten uitgereikt. Hagenaars konden hiermee kiezen uit verschillende beweegactiviteiten bij hen in de buurt en deze activiteiten gratis uitproberen, om te ontdekken wat echt bij ze past. Als ze zes activiteiten hadden gedaan, ontvingen ze een sportief pakket, waarmee ze (ook thuis) in beweging konden blijven.

Sportstimulering Heel Den Haag beweegt
Voldoende sporten en bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit geldt met name voor Hagenaars met een lage sociaaleconomische status, Hagenaars met een zorgvraag of Hagenaars die door hun lichamelijke of psychische gesteldheid gehinderd worden om te sporten. In 2022 hebben we het beleid gecontinueerd om alle Hagenaars in beweging te brengen.

Levensfasen
Het streven is om voor elke levensfase een geschikt sport- en beweegaanbod te hebben. Hierbij spelen scholen, sportverenigingen, andere private aanbieders, het bedrijfsleven en zorg-, wijk-, en bewonersorganisaties een belangrijke rol. Met onze sportstimuleringsinstrumenten en -programma’s focussen we ons op de stadsdelen en wijken waar de sport- en beweegdeelname achterblijft. Dit zijn Centrum, Laak en Escamp.

Sport en onderwijs
In 2022 hebben 95 van de 153 scholen meegedaan aan de regeling schoolsportcoördinator voor het primair onderwijs. 15 scholen in het voortgezet onderwijs hebben ondersteuning gekregen bij het uitvoeren van een sportplan. Daarnaast is ook de ADO Den Haag VO Voetbal League georganiseerd.

Streetsport
Met name in die gebieden waar weinig ruimte is voor sport en waar nauwelijks verenigingen actief zijn, wordt voor de jeugd van 6 tot 18 jaar streetsport aangeboden onder begeleiding van streetsportleiders. Dit doen we op de verschillende Cruyff-courts en Krajicek-playgrounds die onze stad rijk is. Het gaat hier om laagdrempelig sportaanbod waar iedereen aan kan deelnemen. Ook hebben we speciale aandacht voor het in beweging krijgen van meisjes door vrouwelijke streetsportleiders en leiden we jeugd uit de wijken op tot streetsportleider via het “scholarshipprogramma”.
Verdeeld over 31 locaties door de hele stad zijn er in 2022 wekelijks voor 466 uur sportactiviteiten georganiseerd.

Sporttuinen
Onze sporttuinen bieden kinderen, jongeren en senioren ook in 2022 de kans om laagdrempelig kennis te maken met sporten en bewegen en om deel te nemen aan georganiseerde sportactiviteiten. De Haagse Sporttuin Schilderswijk is in 2022 heringericht en werd daarmee het visitekaartje voor sportend Den Haag.

Buurtsportcoaches
In 2022 waren in Den Haag 6 buurtsportcoaches Sport & Gezondheid actief. Zij richten zich op de inactieve volwassenen met een zorgvraag in de gebieden waar de sportdeelname laag is en de zorgkosten hoog zijn. In 2022 is ook voor het eerst een buurtsportcoach aangesteld die zich stadsbreed specifiek richt op het in beweging brengen van inactieve senioren. In totaal hebben de 7 buurtsportcoaches circa 800 inactieve volwassen Hagenaars in beweging gebracht. Ook deden 36 wandelgroepen mee aan het wandelprogramma van de Nationale Diabetes Challenge met circa 400 deelnemers.

Sporten voor mensen met een beperking
Mensen met een beperking sporten en bewegen minder dan mensen zonder een beperking. Om dit verschil te verkleinen, is extra inzet van combinatiefunctionarissen gerealiseerd. Zo was er in 2022 een extra combinatiefunctionaris actief die zich richtte op fysiek beperkten en was er een verenigingsondersteuner actief die stadsbreed verenigingen ondersteunde bij het aanbieden van aangepast sporten. Vanuit het Beweegloket zijn 183 Hagenaars met een beperking of chronische aandoening geholpen bij het zoeken naar een geschikte sport of beweegactiviteit. Eveneens heeft in september vanuit het samenwerkingsverband met de regiogemeentes de jaarlijkse g-sportdag voor verstandelijk beperkten plaatsgevonden. Ten slotte hebben op verschillende basisscholen in totaal 869 kinderen uit groep 7 en 8 voorlichting gehad over aangepast sporten.

Haags Sportkwartier
In 2022 was het ‘living lab’ Haags Sportkwartier actief met onderzoek in de vier wijken van Den Haag Zuidwest. Er is gekeken naar de factoren waarom bewoners van Zuidwest al dan niet sporten en bewegen. Ook is gekeken naar hoe sporten en bewegen bijdraagt aan de sociale cohesie in Zuidwest. En tot slot is de samenwerking tussen de verschillende partners onder de loep genomen. Via bijeenkomsten, publicaties en podcasts  zijn in 2022 de onderzoeks- en leerresultaten binnen en buiten de gemeente gedeeld. Tevens is bij verschillende andere initiatieven in Den Haag Zuidwest de expertise van het Sportkwartier ingebracht.
Samen met het rijk en de andere G5-steden is besloten om na dit jaar verder te gaan met het instrument van ‘living labs’, dus ook verder te gaan met het Haags Sportkwartier. Dit betekent dat we langjarig verder kunnen zoeken naar effectieve combinaties van activiteiten om Hagenaars in Zuidwest duurzaam aan het bewegen en sporten te krijgen. En deze inspanningen met de Haagse Hogeschool, andere kennisinstituten en G5-steden te onderzoeken.

Sterke sportverenigingen
In 2022 is weer met veel sportverenigingen (1-op-1) contact geweest. Daarnaast zijn diverse mailings en Nieuwsbrieven gestuurd en zijn enkele bijeenkomsten georganiseerd, zoals een Netwerkbijeenkomst op 7 oktober (130 aanwezigen) en een Duurzaamheidsbijeenkomst op 13 oktober (30 aanwezigen). Een groot aantal sportverenigingen heeft één of meerdere ondersteuningstrajecten afgenomen. Zo hebben (t/m november 2022) twaalf verenigingen gebruik gemaakt van het Serviceteam voor (veelal grote) schilderklussen aan hun kantine en/of kleedgebouw, hebben 18 verenigingen hulp gehad van een projectmanager (bijvoorbeeld op het thema vrijwilligers) en zijn 73 verenigingen ondersteund door een Sportcoördinator. Sportcoördinatoren hebben ondersteuning geboden op de thema’s technisch kader, maatschappelijke rol, ledenbinding en behoud, vrijwilligersbeleid en positieve sportcultuur.
Afgelopen jaar is veel aandacht geweest voor de thema’s accommodatie, positieve sportcultuur en  vrijwilligers.

Accommodaties
Het meeste contact met sportverenigingen ging over hun accommodatie, vooral gericht op het opknappen, vernieuwen en/of verduurzamen van hun club- en kleedgebouwen. Er zijn in 2022 34 subsidies uitgekeerd onder de regeling Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen (IAS), vooral gericht op het verduurzamen van de accommodatie (zoals LED-verlichting en zonnepanelen). Twaalf IAS-aanvragen lopen nog. De verenigingen hadden last van de krapte op de (bouw)markt om projecten gerealiseerd te krijgen. Daarnaast was er bij de verengingen wat terughoudendheid met betrekking tot de  inspanningen en bijdragen die van hen worden gevraagd. Als gemeente hebben we binnen de mogelijkheden met de verenigingen meegedacht over oplossingen. Van de specifieke subsidieregeling voor verduurzaming van accommodaties van verenigingen is goed gebruik gemaakt. De achterstand die vorig jaar was opgelopen is dit jaar ingehaald.

Positieve sportcultuur
Op het thema positieve sportcultuur zijn 41 verenigingen ondersteund, door o.a. de inzet van sportpedagogen op de vereniging, workshops, webinars en het opleiden van Vertrouwenscontactpersonen bij verenigingen.

Vrijwilligers
Verenigingen konden op het thema vrijwilligers gebruik maken van diverse ondersteuningsmiddelen: gratis gebruik van de app Taakie (die taken en vrijwilligers aan elkaar koppelt), de inzet van een projectmanager (expert, gericht op advisering), de inzet van een Sportcoördinator (vooral gericht op 'hands-on' hulp), beleidsplan Vrijwilligers (invulformat waarbij de vereniging via een stappenplan binnen een uur een beleidsplan vrijwilligers kan hebben) en de cursus Vrijwilligerscoördinator.

Gascrisis
Veel sportverenigingen maken zich zorgen over de gestegen energielasten en verwachten vooral in 2023 te maken te krijgen met financiële uitdagingen. Er is in 2022 veel contact met sportverenigingen geweest, gericht op het voorkomen dat sportverenigingen als gevolg van de energiecrisis omvallen. Er zijn gratis energiescans aangeboden en er is ingezet op een verdere verduurzaming van verenigingsaccommodaties door de uitbreiding van de IAS-regeling. Voor verenigingen die in acute problemen komen, kon een betalingsregeling worden getroffen voor de gemeentelijke huur (huuropschorting). Hiervan heeft in 2022 één vereniging gebruik gemaakt.

Sport- en Spelaccommodaties

Energie en duurzaamheid

In het najaar van 2022 is de gas- en energiecrisis een grote rol gaan spelen, nadat al eerder de gasprijzen aanzienlijk waren gestegen. Ook de gemeentelijke sportaccommodaties ontkomen niet aan vergaande besparingsmaatregelen om in onzekere tijden financieel het hoofd boven water te houden en bij te dragen aan de leveringszekerheid van energie en de strijd tegen klimaatverandering.

Afgelopen jaar zijn veel energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Gemeentelijke sportaccommodaties zijn de afgelopen jaren stap voor stap verduurzaamd, om het energieverbruik te verminderen. Dit jaar zijn o.a. afdekdekens geplaatst, een nieuw gebouwbeheersysteem in gebruik genomen en is er in diverse accommodaties ledverlichting geplaatst. Ondanks de krapte op de markt is het gelukt de werkzaamheden door te voeren. Tevens zijn er diverse beheersmaatregelen doorgevoerd die het energieverbruik verder terugdringen. Sportvoorzieningen zal een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeentelijke reductie van het gasverbruik met minimaal 15%. Door prijsstijgingen op de energiemarkt komen de energiekosten voor sportvoorzieningen in 2022 aanzienlijk hoger uit dan begroot.

Grote renovaties sportvelden in 2022

·        Renovatie van kunstgras voetbalvelden bij 3 sportverenigingen.
·       Renovatie van 5 kunstgras hockeyvelden bij 4 sportverenigingen.
·       Aanleg van 1 nieuw kunstgras voetbalveld en renovatie van 1 natuurgras voetbalveld bij 1 sportvereniging.
·       Plaatsen van ruim 3,4 kilometer aan kantplanken rondom kunstgrasvelden om te voorkomen dat Infill (laag kurk met zand) van het veld verdwijnt en het milieu onnodig belast.

Toegankelijkheid sportaccommodaties
De gemeentelijke sportaccommodaties zijn op toegankelijkheid beoordeeld door de Stichting Voorall, het gemeentelijk adviesorgaan voor mensen met een beperking. De gesignaleerde knelpunten zijn aangepakt door in diverse accommodaties evacuatiestoelen bij te plaatsen, drempels weg te halen en de deuren te verbreden. Hiervoor is voor ruim € 0,5 mln. geïnvesteerd. Ook zijn opdrachten verstrekt voor het bijplaatsen van tilliften, die in 2023 geplaatst gaan worden in 3 zwembaden.

Inschrijflijst voor zwemles
In de periode 2020 en 2021 heeft in verband met de coronamaatregelen de doorstroom in de zwemlessen ruim 9 maanden stilgelegen. Dit heeft een aanzienlijke stagnatie veroorzaakt. Tegelijkertijd is in zowel 2021 als in 2022 het aantal inschrijvingen gemiddeld hoger per jaar dan voor de coronaperiode. Dit betekent dat het aantal kinderen dat wekelijks deelneemt aan de gemeentelijke zwemlessen fors (20%) is gestegen, maar dat de inschrijflijst weer wordt aangevuld met nieuwe kinderen. Om het wachten op zwemles terug te dringen, is in januari en september 2022 de programmering in de zwembaden aangepast. Hierdoor kunnen 500 kinderen per week extra aan diploma A deelnemen. Door het aantal extra zwemmomenten en de zogenaamde turbolessen in de schoolvakanties om de doorstroming te stimuleren, is het gelukt het aantal kinderen dat kan instromen voor zwemles fors te verhogen.

Integraal Huisvestingsplan

Het Integraal Huisvestingsplan Sport (IHP-Sport) is op 6 april 2022 aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het IHP-Sport schetst een perspectief voor sportvoorzieningen in de stad. Het geeft inzicht in de behoefte aan sportvoorzieningen om deze op niveau te houden en in gelijke tred met de woningbouwontwikkelingen het sportaanbod mee te laten groeien. Daarnaast wordt inzicht gegeven van de noodzakelijke verduurzaming van de bestaande accommodaties.

Topsport

Topsport en talentontwikkeling
Topsport is een mooi visitekaartje voor de sport en de stad. De prestaties van onze topsporters en de weg ernaar toe geven velen een voorbeeld. Stadsgenoten worden geïnspireerd om net als hun sportheld(in) hun eigen ambitie te hebben en zich in te spannen deze na te streven.
In 2022 zijn de in Den Haag gevestigde topsportprogramma’s beachvolleybal (Sportcampus Zuiderpark), zeilen (Topzeilcentrum Scheveningen), skateboarden (Haagse Sport Centrale) en schaatsen (Uithof) in opdracht van de gemeente ondersteund door het TeamNL Centrum Topsport Metropool. Hierbij is nauw samengewerkt met onderwijsinstellingen, sportbonden en het NOC*NSF.

Net als voorgaande jaren zijn 12 talentprogramma’s gefaciliteerd. De topsportlessen op de Topsporttalentschool Segbroek College springen hierbij in het oog. Daarnaast is samen met partners zoals de Haagse Hogeschool een visie op talentherkenning en -ontwikkeling in de stad ontwikkeld (het Haags Sport Model). Dit heeft ook als thema centraal gestaan tijdens het VSG-congres wat in september in Den Haag is georganiseerd.

Den Haag telt circa 25 topsportverenigingen en is daarmee met afstand nummer 1 van Nederland op dit vlak. In 2022 is samen met de Haagse topsportverenigingen en Sport High School een positioneringstraject gestart om de krachten te bundelen en gezamenlijk het grote Haagse bedrijfsleven te binden. Dit traject zal in 2023 worden afgerond.

In 2022 telde Den Haag ongeveer 240 topsporters en talenten met een officiële NOC*NSF status. Deze statussen worden door de betreffende sportbond in samenwerking met NOC*NSF toegekend. Het betreft topsporters en talenten die actief zijn in één van de Haagse topsport- en talentprogramma’s en/of woonachtig zijn in Den Haag.

Topsportevenementen
In 2022 zijn in Den Haag circa 20 topsportevenementen georganiseerd, zoals de Davis Cup in Sportcampus Zuiderpark, het NK Beachvolleybal in The Hague Beach Stadium en het ONK Zwemmen in het Hofbad. Bijzonder dit jaar was het Jeugd WK Zeilen. Talentvolle zeilers vanuit de hele wereld zijn naar Den Haag gekomen om met elkaar te strijden om de titels, tevens is het Jeugd WK Zeilen een goed test-evenement geweest voor het WK Zeilen in 2023. Bij de topsportevenementen is samengewerkt met het Haagse sportonderwijs en zijn side-events georganiseerd om verschillende Haagse doelgroepen kennis te laten maken met de betreffende sport en een verbinding te maken met de Haagse breedtesport.

Naast de topsportevenementen heeft in 2022 de vijfde editie van de Stadsspelen Den Haag plaatsgevonden. Meer dan 50 sportaanbieders hebben sportieve clinics georganiseerd tijdens het tweedaagse sport- en beweegfestival. In totaal hebben 7.000 Haagse bezoekers kennisgemaakt met verschillende sporten in en rondom Sportcampus Zuiderpark. Ook vond het Haags Sportgala 2022 voor het eerst plaats in de Sportcampus Zuiderpark. Tijdens een feestelijke avond, onder toeziend oog van 1100 bezoekers, zijn de Haagse topsportprijzen, de scheidsrechtersprijs en de Richard Krajicek Award uitgereikt.

Sportcampus Zuiderpark
In 2022 hebben er ook dit jaar weer vele evenementen plaatsgevonden. Naast eerdergenoemde evenementen vonden ook de Invictus Games plaats in en rondom de Sportcampus, vele kleinere evenementen zoals het NK Badminton, NK Taekwondo en NK Judo 18- én was het de locatie voor zowel het VSG Congres als het internationale sportcongres, georganiseerd in het kader van onze titel “European Capital of Sport”. Studenten van de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan zijn ook dit jaar weer aan de slag gaan om de organisatie van sportevenementen te versterken en leerervaringen op te doen. Evenementen zoals de Haagse Schoolsport Olympiade en Olympic Moves worden zelfs volledig door deze studenten in zogeheten Teamplayers projecten in en rondom de Sportcampus georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 10/30/2024 15:12:40 met de export van 10/30/2024 15:07:58